Biserica Evanghelică din Petrosani, 1892

Inventar (la înfiinţare)

Suprafaţa bisericii, 661m2 în valoare de 8.000K (koroane) . Construcţia bisericii a început în anul 1892, iar sfinţirea ei s-a făcut la 29 august 1896, construcţia a costat 36.000K.

Au fost montate două clopote, unul de 900kg de fabricaţie Seltenhofer în valoare de 3.000K, iar celălalt de 60 kg de fabricaţie Sebesß (sassebes) în valoare de 200K donat de consistoriu.

Suportul clopotului din lemn de stejar a costat 480K.



Orga este fabricată de fraţii Rieger Jägerdorf din Silezia

şi a costat 3.000K.





Altarul a costat 200K, iar portretul lui Cristos a fost achiziţionată la preţul de 500K.


Femeile evanghelice din Hamburg au donat pocalele argintate şi aurite şi o cană de vin în valoare totală de 200K.

Gimnaziul Honterus din Braşov a donat o farfurie şi un pocal aurit în valoare de 200K.

Crucea altarului, argintată, este donaţia marelui prinţ Saschen Weimari şi a costat 200K.

Instituţia Gustaf Adolf din Braşov a donat două acoperitoare mici (pentru altar) de culoare verde cu franjuri auriţi. O acoperitoare din catifea roşie brodată cu cruce aurită a fost donată de doamnele din Mühlhansein. Două acoperitoare mari pentru altar au fost donate de Pelger Mihail născut Bereczki (acoperitoare de culoare gri-verzuie), cealaltă din pânză neagră cu broderie albă de mătase de la Pelger Mihailne născută Hroboni Pirosca. Profesoul Adam Ianos a donat o acoperi-toare din catifea roşie cu broderie din aur.

Asociaţia femeilor evanghelice din localitate au donat un suport de lumânări din alpaca în valoare de 84 K, o acoperitoare din pluş pentru treptele faţa altarului în valoare de 40K, 4 bucăţi perdele pentru geamuri în valoare de 20K şi două sobe pentru încălzit în valoare de 300K.

Acoperitoare de amvon una mare şi alta mică din catifea verde cu franjuri auriţi în valoare de 70K.

S-au primit două biblii una în limba germană (aurită) din partea unei femei (gothai) şi alta în limba maghiară din partea doamnei Pelger Mihailne născută Hroboni Pirosca.

Vasele de botez din alamă galbenă au fost donate de Desauni, iar candelabrele unul din alamă galbenă din partea comerciantului Obedko din Arad, iar celălalt din bronz din partea lui Manchen Mihai turnător de clopote din Sighişoara.

Din inventar mai fac parte 34 buc. bănci în valoare de 1.200K, 27 buc. cărţi de cântece în limba germană donate de biserica din Sibiu şi 21 buc. cărţi ungureşti în valoare de 40K.

Gardul pentru împrejmuirea bisericii a costat 500K. Biserica mai are datorie în valoare de 8.261,72K.

O noutate în construcţia bisericilor din Valea Jiului, folosită în acest locaş de cult este sistemul ingenios de încălzire a bisericii, care consta dintr-un sistem de canale ce se aflau în vatra construcţiei şi care aveau răsuflători ce lăsau aerul cald produs de o sobă ce se afla într-o încăpere construită în peretele de vest înafara bisericii, să pătrundă în încăpere realizând încălzirea ei.

Iniţial turla bisericii a avut forma din imaginea alăturată, dar în urma unui incendiu provocat de un fulger ce trăsnit turla în anul aceasta a fost refăcută cu forma actuală. În anul 1910 biserica a fost renovată. Atât data construirii cât şi data renovării sunt inscripţionate pe două plăci de marmură montate pe frontonul bisericii.






În memoria soldaţilor de etnie germană din Petroşani căzuţi pe fronturile primului război mondial a fost montată o placă comemorativă pe peretele din stânga altarului


Sub această placă este montată o a doua placă dedicată celor 1700 de etnici germani din Valea Jiului deportaţi în lagărele de muncă din Rusia după al doilea război mondial. Placa a fost realizată de artistul plastic Ladislau Schmidt din Petrila.











Istoric

Puscasu Dumitru Ioan
Membru al Societatii Numismatice Romane

Fotografii si completari
Florin Mugurel



Comentarii

  1. No in sfirsit ca mai apare ceva...am crezut ca ati intrat in sarbatoarea Craciunului deja:)...interesanta chestia cu incalzirea ...un fel de incalzire din podea...varianta 1...mi-a placut si placut ain memoria germanilor deportati...si mama e printre cei 1700...eu nu am reusit sa vad biserica aceea deoarece mereu era inchisa...macar asa mai aflu cite ceva...inca odata merci voua harnicilor !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate treaba cu documentarea merge destul de greoi, si ptr ca au fost si niste probleme de sanatate ale celui cu care lucrez, ne-a fost destul de greu sa alergam dupa informatii si sa le punem in pagina.

    Biserica este inchisa datorita faptului ca mai exista doar 33 de catolici evaghelici in Valea Jiului, iar acesti 33 se intrunesc in casa parohiala a bisericii, aceasta fiind deschisa doar la sarbatorile mari. Din nefericire biserica este intr-o paragina totala, am fost in interior si am facut cateva fotografii. Din spusele pastorului, este posibil ca sa primeasca niste fonduri prin care biserica sa intre in renovare, lucru care ar fi foarte necesar.

    Imi pare rau sa aud ca mama dvs s-a numarat printre cei 1700 ... :(

    Legat de fotografii cu interiorul, voi incerca sa mai postez cateva.

    Numai bine, si nu ne oprim aici ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă rog frumos să mă sunați la numărul meu de telefon : 0723923923. Este ffff important !!!! Sunt membru in Comitetul Bisericii Evanghelice CA din Petroșani

      Ștergere
  3. Domnule Florin Mugurel, ne plac mult fotografiile realizate de dvs. pe acest blog şi Biblioteca Judeţeană "ovid Densusianu" Hunedoara-Deva ar vrea să poată să vă contacteze printr-un mesaj. Datele noastre de contact le puteţi găsi pe pagina noastră de site.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am scris, într-adevăr pe acel blog, la rugăminte colegului meu. Noi nu am găsit adresa de mail a dvs. sau alte adrese utile. Nici acum nu le-aţi menţionat. Puteţi lua legătura cu Biblioteca Judeţeană prin email la bibliotecadeva@upcmail.ro sau luând legătura telefonic la numărul 0354101131 - unde trebuie să întrebaţi de d-nul infomatician Mihai Stoicovici. Dânsul vă va spune amănuntele privind pozele şi pentru ce ne-ar fi necesare. Sau puteţi să ne îndrumaţi unde să vă găsim dvs. datele de contact şi atunci vă va căuta dânsul.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!

Recomandari de postare:

Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!

Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!

HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.

Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!

Bine ati venit in Valea Jiului!

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"