MUZEUL MINERITULUI PETROŞANI

Binecunoscutul Muzeu al mineritului din Petroşani a fost înfiinţat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara cu numărul 750 din 4 august 1961.
Primul sediu al muzeului a fost pe strada Ion Creangă la nr.1 într-o casă situată pe suprafaţa actualului Parc Central, peste drum de Casa de Cultură . Pentru a îndeplini funcţia de muzeu au fost făcute o serie de modificări (s-au scos uşile cu tocuri cu tot , iar partea lor superioară a fost transformată în boltă), aceste lucrări fiind făcute fără a fi consultat directorul instituţiei care era plecat la Bucureşti pentru a aduce materiale de la Secţia Muzee din capitală.
Prima expoziţie organizată de instituţia proaspăt înfiinţată, aflată sub conducerea primului director, profesor Nicolae Cerchez, a fost dedicată Revoluţiei Cubaneze şi a avut loc în sala Teatrului de Stat (este vorba de teatrul vechi din colonie).
În perioada 1961-1966 activitatea s-a desfăşurat în această clădire, care a avut mai mult rol de depozit, spaţiul expoziţional fiind foarte mic.
În vara anului 1964 la conducerea muzeului este numit profesorul Ion Poporogu care până atunci activase ca profesor la Liceul Teoretic.
Anul 1966 aduce mutarea muzeului în actualul sediu. Clădirea construită în jurul anului 1900 şi care la început a servit ca locuinţă de serviciu pentru cadrele din conducerea Societăţii Anonime Petroşani (primul locatar fiind inspectorul şef Iosif Iancu) şi care în decursul anilor a suferit o serie de modificări.

Clădirea muzeului la începutul secolului XX şi în prezent

În anul 1970 pe data de 18 octombrie, în sălile Muzeului Mineritului se înfiinţa prima Secţie Numismatică din România.
Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru festiv oferit de prima expoziţie numismatică organizată aici.
În anii care au urmat Muzeul Mineritului a fost condus pe rând de domnii profesori Cornel Platon (1977-1978) şi Dumitru Peligrad (1978-1993).
Anul 1993 îl aduce la conducerea Muzeului pe ing. Gheorghe Ponciş, care a avut amabilitatea de a ne creiona în câteva fraze perioada de timp scursă de atunci şi până în prezent .
„Muzeul Mineritului este singurul edificiu de cultură din ţara noastră cu profil de tehnică minieră în cărbune, motiv pentru care merită o atenţie deosebită din partea românilor şi în special a locuitorilor din Valea Jiului. Din acest motiv mă simt onorat şi mândru că în ultimii 13 ani am încercat - şi vreau să cred că într-o oarecare măsură am reuşit – să aduc un aport important din punct de vedere profesional la tot ce a însemnat acesta pe plan istoric, tehnic, artistic şi cultural.
Între anii 1996-1998 a fost o perioadă cu caracter pur administrativ, când s-a făcut reparaţia capitală a clădirii muzeului.
În perioadă care a urmat , considerăm că muzeul a devenit cu adevărat ceea ce se voia, o instituţie intrată în circuitul cultural din ţară şi străinătate, începerea şi mai apoi consolidarea relaţiilor de colaborare atât pe plan intern cât şi european .
Muzeul a fost gazdǎ a nenumărate expoziţii care s-au diversificat comparativ cu anii trecuţi trecând treptat de la arta plastică – fără însă a o neglija – la numismatică , expoziţii de tehnică minieră , turism , artă fotografică , fotografii de epocă ale oraşelor miniere etc.
În acelaşi timp s-a acordat mai multă atenţie elevilor şi creaţiilor acestora prin organizarea unor expoziţii specifice vârstei lor .


Aspecte din cadrul unor expoziţiilor organizate la muzeu




O ampla galerie foto precum si alte informatii legate de acest subiect gasiti aici.


Programul muzeului:


  • Iarna: marti - duminica, orele 9 - 16
  • Vara: marti - duminica, orele 10 - 17
  • luni: inchis
Pret bilete:

  • adulti: 3 lei
  • copii, studenti: 1,5 lei

Adresa muzeu:

Municipiul Petrosani; Strada Nicolae Balcescu 2; Judetul: Hunedoara; cod postal: 332025.
Telefon: +40(254)541744


Istoric
Puscasu Dumitru Ioan
Membru al Societatii Numismatice Romane

Fotografii si completari
Florin Mugurel

Comentarii

  1. Poate ar fi interesant sa se mai organizeze si alte manifestari acolo...asa se poate "revitaliza" acest muzeu. Din proprie initiativa nu prea merge lumea...dar daca o mai punem cu o expozitie...un vernisaj ceva...poate,poate. Imi aduc aminte cind am fost la un vernisaj al Lui Tibi Kovacs...eram inca micuta dar stiu ca m-a impresionat. Eu nu cred ca Valea duce lipsa de artisti...

    RăspundețiȘtergere
  2. In ultima vreme se tot fac asemenea actiuni, si acum ca muzeul s-a infratit cu un muzeu din Ungaria, unul din Polonia si unul din Austria, cica se vor intampla niste lucruri frumoase. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. O idee! Blogspotul permite optiunea etichete.
    Ar fi mai usor de navigat catre o informatie anume. Etichetele se afiseaza in bara de meniu laterala.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!

Recomandari de postare:

Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!

Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!

HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.

Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!

Bine ati venit in Valea Jiului!

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"