Biserica ,, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Petroşani
Între anii 1930 şi 1940 monumentala biserică parohială ,, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” în stil bizantin şi în formă de cruce cu trei turle s-a înălţat, s-a acoperit şi s-a tencuit pe interior şi exterior.
Începând cu Cel de al doilearăzboi mondial lucrările au stagnat. În 1944 s-a confecţionat iconostasul din lemn de cireş de către sculptorul Iosif Vilmoş şi icoanele iconostasului s-au pictat de către pictorul Ilie Chidu din Sibiu. Clopotele s-au luat de la Biserica Sânionilor care după 1940, deoarece fiind un singur preot la trei Biserici, dintre care două fiind foarte apropiate, s-a dezafectat pentru cult. Din Toaman anului 1965 Biserica parohială ,, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, neterminată înă şi grav afectată de trecerea vremii, a fost restaurată complet de la acoperiş şi până la temelie, schimbându-i-se acoperişul de ţiglă cu unul nou din tablă zincată, fiind retencuită complet şi finisată în filer (praf de piatră) temelia consolidată şi terenul bisericii împrejmuit.Interiorul s-a refăcut şi a fost pictat în fresco de către maestrul Iosif Vasiu – pictor şi restaurator din Bucureşti; s-a turnat un clopot nou de 500kg. Şi două candelabre din bronz la Atelierele Institutului Biblic Bucureşti, s-a înnoit mobilierulsculptat în lemn de stejar tot la Institutul Biblic şi s-a făcut încălzire centrală proprie. La 1 noiembrie 1970 biserică parohială ,, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” terminată şi împodobită, cu toate cele necesare, a fost târnosită, sfintele moaşte fiind aşezate după rânduială de către vlădica Teoctist, al Aradului şi Hunedoarei- actualul Ptriarh al României.
Ulterior s-au construit anexe gospodăreşti, birouri şi magazii în care între 1978-1990 a funcţionat Oficiul Protopopesc Ortodox Român Petroşani. Din documentele de arhivă cercetate până în prezent, reiese că în Parohia Ortodoxă română – Livezeni au slujit : preotul Nicolae Selişteanu (1863-1875)şi a fost hirotonit de Mitropolitul Andrei Şaguna de la Sibiu; preotul Avram Stanca (1876-1877); preotul Basil Socol (1878-1915); preotul Teofil Ioanovici (1915-1965); preotul Octavian Nicolae Pătraşcu din 1965 şi pînă în prezent (2004n.n.). Începând din 1991 şi până în prezent slujeşte în Parohia Livezeni şi preotul Barbu Dănău. Din decembrie 2003 avem doi preoţi tineri; preotul Nicolae şi preotul Marius Isai.
(Articol publicat în Magazin Ortodox mai 2004)
Preot Octavian – Nicolae Pătraşcu, paroh Livezeni 1

Fotografii
Florin Mugurel
Blataretu Flavius
Va rog sa-mi dati acordul de a publica informatii, gasite aici pe blog despre bisericile din Valea Jiului, pe site-ul care vreau sa il realizez pt promovarea acestor sfinte lacase din zona aceasta.
RăspundețiȘtergereDaca nu sunteti de acord sau daca mai aveti unele informatii care mi-ar putea fi de folos, va rog sa ma contactati la adresa bisericivj@yahoo.com
Va multumesc.