Centrul civic - viziunea mea

Viziunea mea despre cum ar trebui să îmbunătăţim municipiul Petroşani şi pe care am expus-o şi la dezbaterea proiectului Planului Intergrat de dezvoltare urbană: Revitalizarea Centrului Civic al Municipiului Petroşani, dezbatere ce a avut loc în data de 13 Martie 2009 la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroşani, este destul de complexă şi are la bază nişte principii simple asupra cărăra nu vreau să insist. Vreau să insint asupra listei mele de propuneri.

  1. Introducerea supravegherii video în Parcul Central şi nu pe Str. Nicolae Bălcescu unde este Poliţia. Răspuns: Supravegerea video se va face pe bulevardul dintre Piaţa Victoriei până la Str. 1 Decembrie 1918, inclusiv segmentul de stradă din faţa Teatrului Dramatic I.D. Sârbu. [Practic mă furase harta.]
  2. Crearea unui brand al oraşului prin montarea unui panou metalic cu textul de genul "Petroşani" în punctul Observator de la Brădet. [În genul în care şi Deva are. Sau Hollywood, că e mai cunoscut.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  3. Refacerea arterei pietonale cu trepte spre Cabana Brădet.
  4. Construirea unei piste pentru biciclete în paralel cu refacerea drumui de acces spre Cabana Brădet.
  5. Amenajarea unui mini-parc lângă Muzeul Mineritului pe această temă. [Avem spaţiul, avem copacii, ne mai trebuiesc nişte alei, nişte bănci şi nişte tufe. Utilajele miniere vor fi urcate pe nişte socluri din beton şi se va monta câte o plăcuţă informativă sub fiecare pentru a spune ce echipament este şi la cer era folosit.] Răspuns: Muzeul Mineritului intră într-un alt proiect care acum este în lucru. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  6. Amenajarea unui mini-parc lângă biserica de la intersecţia străzilor 1 Decembrie 1918 şi Carol Schreter [în prezent este un teren viran.] sau amenajarea unei parcări. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  7. Amplasarea unor lucrări de artă de genul celor din campusul Universităţii (pozele alb - negru începând de aici) în parcurile din zona Poştei eventual şi în alte parcuri. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare. Răspuns: Trebuie încercată găsirea unui parteneriat cu Universitatea.
  8. Amplasarea într-unul din parcuri a unui Memorial al mineritului din marmură neagră sau un material asemănător. Pe o parte să fie trecute numele celor răpiţi de pământ iar pe o altă parte a monumentului să fie trecută o poezie sau o strofă dintr-o poezie minerească. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  9. Montarea unui gard viu care să despartă parcul din faţa Poştei de drumul de acces în spatele Şcoli sportive. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  10. Montarea unui gard viu dealungul DN66 pe partea dreaptă a acestuia pe direcţia N - S, pentru a mai reduce din poluarea sonoră şi pentru a atenua şi cantitatea de emisii polunate care ajunge în zona încevinată (Cartierul Colonie). Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  11. Plantarea unor copaci rezistenţi (nuci) sau ornamentali (cireşi, meri) pe partea stângă a DN66 pe direcţia N - S pentru a reduce din nivelul de poluare ce ajunge în Centru Civic. Complementar propun şi crearea unei piste de bicilete pe acelaşi sens, în zona trotuarului, iar între copaci să fie amplasate nişte bănci şi tufe decorative. [Cred că efectul ar fi deosebit, în special când sunt pomii în floare.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  12. Montarea statuii lui I.D. Sârbu în parcul de lângă teatrul I.D. Sârbu. Răspuns: Uniunea Scriitorilor (dacă am înţeles bine) se ocupă deja de asta.
  13. Refacerea completă a parcului de lângă Piaţa Centrală. Răspuns: Este un proiect avut în vedere. [alte detalii nu îmi mai amintesc.]
  14. Revitalizarea zonei economice de pe partea stângă a străzii 1 Decembrie 1918 pe direcţia N - S prin reamenajarea spaţului verde de acolo ca o extensie a Parcului Carol Schreter (Central).
  15. Amenajarea unui parc cu un iaz în valea din spatele Centrului de Calcul al Universităţii. [Am în vedere faptul că debitul pârâului este mic iar amenajarea este facilă, fiind necesare doar câteva rabe de pietriş, nişte beton pentru îndiguire şi 2 -3 bănci. Cred că este oportună realizarea acestui mic parc deoarece va da o pată frumoasă de culoare pe traseul ce duce spre Cabana Brădet.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare. Răspuns: Trebuie găsit un parteneriat cu Universitatea.
  16. Amenajarea unor panouri informative cu punctele de interes turistic din Petroşani în punctele cheie ale municipiului, în mai multe limbi.
  17. Fostul cămin militatar de pe Strada Timişoarei să fie transformat într-un centru pentru tineret (se pot face multe lucruri cu el). Răspuns: Clădirea este a Ministerului de Interne şi Reformei Administrative (dacă am reţinut bine).
  18. Conducta de termoficare ce trece peste bulevardul Avram Iancu să fie mascată cu flori sau iederă fiindcă este "violentă" pentru ochi. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  19. Montarea unor formaţiuni în formă de trunchi de piramidă cu piese din beton montate pe ele, pe care să se poată căţăra copiii. [Cum au cei din Oţelu Roşu] Răspuns: Să vedem ce aprobări ne trebuiesc şi dacă sunt omologate.
  20. Montarea unor ghivece de flori, multietajate şi mobile, în anumite locuri din oraş. [Am în vedere aşa ceva.]
  21. Plantarea mai multor tufe şi arbori decorativi în spaţiile verzi.
  22. Amplasarea unui WC public în parcul de lângă Spitalul de Urgenţă.
  23. Semnalizarea corespunzătoare a WC-urilor publice, de exemplu folosind marcajele rutiere corespunzătoare.
  24. Montarea de panouri informative pentru reţeaua de transport în comun, în staţiile aferente.
  25. Amenajarea vadului pârâului Maleia (?) ce trece pe lângă Strada Tmişoarei astfel încât să montăm în vad (datorită scăderii debitului pârâului din ultimul deceniu) nişte bănci. [Urmăresc conectarea Pacului din laterala poştei cu Parcul Pensionarilor.] Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  26. Construirea unuia sau a mai multor foişoare în Parcul Brădet, în special în punctul denumit Obserator, de genul celui din Parcul Pensionarilor. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.
  27. Adâncirea lacului artificial din Parcul Brădet, eventual crearea unui bazin de înot. Am să scriu un articol separat pentru asta, cu imagini pentru o mai bună exemplificare.

Cam atât, momentan.

Comentarii

  1. Admir initiativa si elanul tau tineresc. 90% din propunerile tale le-am gandit si eu de foarte multa vreme si chiar am incercat sa le expun. De fiecare data insa am primit acelasi raspuns transant: NU SUNT BANI! de parca nu intra anual in conturile primariei zeci de miliarde din taxe impozite si buget. Nu am zis sa se faca toate odata si toate intr-un an ... ci in fiecare an cate ceva dar ... ca sa folosesc un citat:

    "Nu sunt bani"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ar fi ca aceste masuri sa fie luate cu ajutorul unor specialisti (arhitecti, peisagisti, etc.)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!

Recomandari de postare:

Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!

Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!

HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.

Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!

Bine ati venit in Valea Jiului!

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"