Preot Traian Mosic: Din cele traite printre oamenii de la Izvoarele Jiului - Mâglă, ep.7


     Il chema Dumitru Mojoatca, batjocorit Mâglă. Nu stiu sa fi fost casatorit. Era un om mai batran, cu parul mare, cu niste colti de dinti ca de cal. Avea avere multa la Lunca si Paraul lui Mojoatca, peste apa Taii, in fata cu averea noastra din Lunca Florii. Toata lumea cosea din vreme fanul si toate fostele fanaturi ramaneau loc de pasune libera pentru toata lumea. Mâglă nu se grabea sa-i coseasca fanul si pandea ale cui vaci intra in fanatul lui ca sa “”biciuleasca” paguba, ca sa i sa plateasca paguba in bani sau sa se repeada cu securea…Era un narod rau si lenes. Mai tarziu Mâglă se da in tinere la Troi Hut cu sotia Ana, cu avere cu tot, acestia-i lucrau holda si grijeau de fanate acolo unde locuia si Mâglă, in satul Burdesti. Dupa ce s-a dat in tinere, tot murdar, zdrenturos, Mâglă incepuse sa vina la biserica in Taia unde slujea preotul Coriolan Dragan. Cum n-a mai fost in toata viata lui la biserica, era atent sa faca si el ca ceilalti oameni. Cand iesea popa cu Evanghelia, barbatii se asezau, de la usa dinspre nord, in rand, ca sa puna mana pe sfesnicul pe care-l ducea crasnicul, se saruta lantul cadelnitei si patrafirul popii. Numai ca Mâglă saruta capacul cadelnitei, care arde grozav, se frige, si striga tare: „ars, firea-i a dracului!” Popa, lumea, cantaretii din strana pufneu in ras...
     Cand iese popa a doua oara cu darurile, barbati, femei se bagau, se varau sub masa unde se puneau prinoasele si stateau in coate si genunchi... Mâglă la fel, dar de asta data, cum s-a aplecat sa se vare si el sub masa i s-au huruit cioarecii de i se vedeau toate goliciunile. Femeile erau cu nasul in curul lui Mâglă, se astupau la nas, inchideau ochii, se strambau, se coteau...Maria a lui Nicut, de la masa lumanarilor si a prescurilor, vede mai bine ce patise Mâglă, si striga:
     - „ Mance-l dracu’ narod, uite cum ne uitam toti in curul tarsit a lui Mâglă?!”
     Ce sa mai pomeneasca popa un nume, s-a intrerupt slujba pomelnicelor si lumea radea pe infundate, pe oftate...


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"