Preot Traian Mosic: Din cele traite printre oamenii de la Izvoarele Jiului - Călean Ilie, ep. 8


     Era din Ponor, langa Pui. Era sui, destul de bine, tip frumos, vesel, radea de orice prostie. L-am avut mult timp sluga. Tata ii spunea: „Ilie, fa bine si fa cutare...” Ii parea bine si tot se zdrobea lucrand cand era „rugat frumos”.

     Mama ii spunea tatei: „Mai da-l la necuratu’ de narod, ce te rogi atat de el?”

     Tata: „Mai, Marino, si un dobitoc sau un caine, daca-i vorbesti frumos te asculta!”

     Tata avea dreptate. Chiar daca nu facea tocmai bine, nu-l certa: „Lasa ca alta data faci mai bine.”

     Calean Ilie ne povestea o intamplare de-a lui si era foarte falos cu isprava lui. In Ponor-spunea el-era o familie de grofi. La casa grofoanei se facuse un bal. Ilie si altii ca el din Ponor se uitau cum joaca „domnii”. Pe la o vreme, grofoana cea tanara a iesit la „privada”, in curte, pentru ea. Narodul de Ilie a pazit-o cum se caca si unde isi face treaba „grofoanca”. Se duce pe urma ei si-i ia „cacaringioara” grofoanei si-o baga in „tescaroanea”1 lui. Falos cu achizitia lui, se duce langa ceilalti narozi din sat si cand grofoanca a inceput jocul, Ilie bate din palme si striga:

     - Ha, ha, ha, gioaca doamna-ngiorgionata, ca cacaringioara te, gioca-n tescaroanea me...ha, ha, ha!

     Cand vorbea de grofoanca din Ponor, se inveselea si ne tot povestea isprava lui.

     Intr-o vara eram cu parintii, cu patru cosasi, cu mama si inca cinci femei la grebla, la fanatul din Arsura. La ceasul amiezii stam cu totii si mancam de-amiaz, sub frasinul cel mare de langa coliba. Dupa ce ne odihnim putin, tata „roaga” pe Ilie sa ia securea si sa „tusine”, sa curete de crengi frasinul, sa faca frunzar pentru iarna, foarte bun pentru oi. Ilie urca, urca in frasinul inalt, ca sa inceapa sa taie crengile de sus in jos. Taiase sapte-opt crengi si eu ii strig de jos:

     - Ilie, ha, ha, ha, gioaca fata la Ponor si bat din palme. Ilie dupa mine, ha, ha, ha si cand bate din palme, cade securea si Ilie dupa ea pana jos. A cazut printre craci, s-a zgariat, cand a cazut, credeam c-a s murit. Tata:

     - Ce-mi facusi Troiene? Imi omorasi narodu’, ma bagi in temnita, Troiene! Oamenii, muierile au ras, au ras, dar cand vazura pe narod zgariat, rupt, plin de sange, au inlemnit. Gluma a fost prea de tot...Doua saptamani a zacut Ilie invelit in prosoape cu tuica sa nu se infecteze, sa nu-l mance mustele, sa faca viermi...

     A scapat Ilie. Putea fi mai rau. Cine dracu’ ar fi crezut ca narodul bate din palme, ca la Ponor, in varful frasinului...?

 

1tescherea – punga pentru bani

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"