Primul mural din Valea Jiului a fost terminat



Miercuri seară, pe 24 iunie, IRLO a finalizat primul mural în Valea Jiului realizat prin implicarea comunității. Inițiat de către Greenpeace România și implementat în colaborare cu Valea Jiului Implicată și Primăria Municipiului Petroșani, graffitiul vine la finalul celor patru săptămâni de dialog constant cu comunitatea locală, trei consultări publice și nenumărate dialoguri directe cu trecători și localnici, proiect pentru care a oferit consultanta si valeajiului.blospot.ro.



Utilizând un mod de exprimare al cărui inițiator în Valea Jiului este Ion Barbu, proiectul a revitalizat un areal din centrul municipiului Petroșani, confirmând  așteptările participanților la consultări și ale publicului larg, care au salutat inițiativa.



Realizarea muralului în Valea Jiului aduce în discuție viitorul regiunii într-un moment extrem de important – în prezent, se lucrează la strategia de dezvoltare post cărbune a Văii Jiului în contextul în care Europa se pregătește pentru o tranziție energetică echitabilă și verde, unde oamenii și natura sunt pe primul loc.

Citeste mai mult...

Murarul reprezinta la baza ca trecut simboluri dacice si momarlanii, cei care au intemeiat aici primele comunitati si oieritul ca ocupatia lor de baza; la mijloc este prezentul, respectiv mineritul, iar in partea sus, tranzitia inspre un viitor reprezentat de turism, sporturi montane de iarna si vara, precum si productia de energie din resurse regenerabile si cibernetica, in Valea Jiului existand deja un nucleu in aceasta directie.
Toate aceste idei i'au fost transmise artistului Irlo in urma a trei runde de consultari publice, care s'au desfasurat in perioada premergatoare realizarii lucrarii de arta stradala, la care a fost invitat si participat si reprezentantul valeajiului.blogspot.com.

Speram sa va placa!

 Photo credit: Mircea Topoleanu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"