Cum a fost la Valea Jiului Vibranta, trei zile de bucurie si zambete in culori

 In perioada 27-29 august 2022, Coalitia Valea Jiului Implicata a organizat ceea ce ne dorim a fi o prima editie a unui Festival al Picturilor Murale, trei din orasele Vaii Jiului lasand gri-ul zonei in urma si primind cateva tuse de culoare cu trei noi picturi murale care sa anunte ca Valea Jiului are viitor, un viitor in culori.

Cum a fost Valea Jiului Vibranta la Aninoasa


Cum a fost Valea Jiului Vibranta la Petrosani

Cum a fost Valea Jiului Vibranta la Petrila



Lucrarile artistilor in propria lor descriere


Cristian Scutaru - Pictura murala, Aninoasa (Mina Aninoasa) 


"Toni - unul dintre ultimii mineri din Aninoasa"
Lucrarea este un omagiu adus tuturor minerilor care și-au petrecut o parte din viață lucrând în Mina Aninoasa.


ATOMA - Pictura murala, Petrosani (Universitatea Petrosani, Caminul Studentesc nr.1)

“Nu văd soare, nu văd stele, numai raza lămpii mele”
12x7m, Petrosani, 2022

Mural realizat in orasul Petrosani pe unul din caminele Univeristatii, la invitatia celor de la Valea Jiului Implicată.

Lucrarea își propune să prezinte relația generației viitoare cu tehnologia și tradiția. Astfel, este plătit un omagiu trecutului, arătând că acesta nu va fi uitat, ci constituie baza pe care este clădit viitorul Văii Jiului. Un viitor care inevitabil va cuprinde tehnologia în toate formele ei, inclusiv roboții, ramură acoperită și de Universitatea din Petroșani. Publicul participant a ales numele lucrării.

Obie Platon - Pictura Murala, Petrila (Mina Petrila)

”Twilight of the Gods”

Lucrarea isi propune sa ofere o noua perspectiva asupra spatiului industrial de la fosta Mina Petrila. Pictura a fost creata prin tehnici moderne, încurajeaza dialogul creativ si ne invită sa ne gandim la rolul colaborarilor in definirea viitorului. Inspirat de proiectul Planeta Petrila, muralul spune povestea unui spatiu dinamic, aflat simultan intr-un proces de construire a viitorului si deconstruire a prezentului. Mixul de motive geometrice si structuri industriale aminteste de progresul care poate fi obtinut prin colaborare.

Cu artistii despre ei, operele lor si cum s'au simtit alaturi de comunitatea din Valea Jiului

ATOMA 




Cristian Scutaru 


Ce a insemnat Valea Jiului Vibranta pentru noi


Acest proiect de voluntariat al Coalitiei Valea Jiului Implicata, a carei onor parte este si acest blog, a fost cel mai mare proiect de voluntariat care s'a realizat vreodata in Valea Jiului, implicarea voluntarilor, oameni simpli care iubesc cu tot sufletul aceasta zona, find una mai mult decat exemplara, proiectul find unul care s'a bazat pe buget zero pentru activitatile desfasurate in jurul picturilor murale, scopul nostru find acela de a incerca sa oferim ceva pentru pamantul din care suntem zamisliti, precum si o alternativa la "Zilele orasului", adunand alaturi de noi pe toti cei doritori sa petreaca cateva ore in care am incercat sa oferim accesul liber si gratuit la arta, cultura si diverse activitati comunitare distractive si dezvoltare personala, in care sa fie implicata intreaga comunitate. In ciuda efortului pe care l'a depus fiecare voluntar implicat in aceast proiect, bucuria noastra de a duce la bun sfarsit acest proiect a fost si este una dincolo de cuvinte, fapt pentru care multumim celor care au fost alaturi de noi si intregii comunitati pentru ca au participat la diversele jocuri in aer liber, desene cu creta pe asfalt, foc de tabara, cursuri de dezvoltare emoționala, de îngrijire naturala si recunoasterea plantelor medicinale, de oferire a primului ajutor alaturi de voluntarii de la Crucea Rosie, demonstratiile la Robotics Valley, petrecerea Electromina, tururi ghidate si competitii.



Proiectul Valea Jiului Vibrantă a fost realizat de Valea Jiului Implicată având sprijinul Universității din Petroșani, Primăriei Orașului Aninoasa, Primăriei Orașului Petrila, Primăriei Municipiului Petroșani, Consiliului Județean Hunedoara, University of Petroșani Students’ Union, Valea Jiului Society, Planeta Petrila, Urban Lab Valea Jiului, Montan Club Floarea Reginei, Pro-Parâng, Crucea Roșie Petroșani, Asociația Copii pentru Viitor, SMART Vulcan, Armonia Research Center, Asociația Ținutul Momârlanilor, Salvați Copiii Petrila, Salina Petroșani, Masters Photo Design, Lorand’s Studio, Libertim, OWPN, Tridentic Events, Inner Motion, ClimateKic, Bankwatch, Qubist Studio, Valea Jiului Blogspot și Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu.


Comentarii

  1. Felicitari tuturor celor implicati! Sunt plecat de 12 ani din Valea Jiului si nu e zi sa nu ma gandesc acasa pentru ca acolo a ramas casa mea! Va multumesc ca aveti grija de ea si o infrumusetati pana revin eu! Succes si spor in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am votat schitele propuse de voi, dar nu credeam sa iasa atat de misto! Ati facut o treaba exceptionala, finul meu a fost la Aninoasa si mi-a trimis poze cu cei mici pictati de voi! La mai mare si daca tot ati fost pe la alte mine sper ca pe viitor sa aveti in vedere si Livezeni, ar arata super o pictura de asta pe turn!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Propunerea dumneavoastra este una interesanta, insa e ceva mai complicat de pus in practica avand in vedere faptul ca mina este inca in exploatare si am avea nevoie de numeroase autorizatii ca sa punem in practica acest lucru! Cu toate astea am retinut propunerea dumnevoastra si o sa vedem in ce masura se poate realiza!

      Ștergere
  3. Si ce ati rezolvat cu asta?? Nu mai bine incercati ceva care sa faca locuri de munca in Vale????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn, prin crearea unor asemenea picturi murale poate fi incurajat turismul din zona deoarece sunt tot mai multi amatori de acest gen de arta care colinda lumea pentru a le vedea, plus ca acesti artisti pot sa fie ambasadorii zonei noastre! Va recomand sa ascultati cele doua interviuri ale artistilor ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba!

      Ștergere
    2. Vorbe si povesti frumoase am tot auzit dar cu atat am ramas

      Ștergere
    3. Cred ca important e ce s-a putut face acum si mai cred ca ar trebui sa incercam sa facem toti cate ceva fara a mai astepta sa faca altii pentru noi. Poate ca in felul asta, ceva s'ar schimba, putin cate putin, dar schimbarea incepe cu noi. :) Toate cele bune!

      Ștergere
  4. In Lupeni cand venti???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost prima editie si speram sa devina o traditie, astfel ca ne'am propus ca anul viitor sa incercam sa organizam inca o editie in care vom include si Lupeni.

      Ștergere
  5. Ce artisti sunt astia ca nu a auzit nimeni de ei? :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In lumea artei urbane/picturii murale sunt unii dintre cei ma cunoscuti artisti din Romania! Va invitam sa vedeti cu proprii dumnevoastra ochii ce au realizat si la noi! :)

      Ștergere
  6. Am locuit in Vulcan si am plecat cu prima ordonanta in Rovinari unde mi-am gasit de munca. De atunci o singura data am mai trecut prin Valea Jiului, dar acum sunt curios de picturile astea si in toama o sa il sun pe cumatru sa vad ce face si o sa vin sa le vad si eu. Felicitari ca incercati sa dati o alta fata Vaii Jiului!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos, imi pare rau ca nu am putut participa ptr ca eram in concediu dar voi vizita desenele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le gasiti la locatiile descrise, respectiv Mina Petrila (Poarta 2), Mina Aninoasa (Peretele putului) si Universitatea Petrosani, caminul numarul 1. :)

      Ștergere
  8. Urmaresc blogul dumneavoastra de cand l-am descoperit cautand informatii pentru o lucrare de licenta despre mineritul din Romania si de atunci il urmaresc cu mare drag! Aceste imagini si actiunile dumneavoastra m-au bucurat foarte mult, reaprinzandu-mi cumva speranta ca intr-o buna zi imi voi regasi drumul spre casa din pribegia in care am plecat in urma cu 10 ani, lasand in Aninoasa cea mai frumoasa perioada a vietii mele ce azi sunt amintiri. Va felicit pentru ce ati facut pentru Aninoasa si Valea Jiului si va multumesc acum, chiar daca poate ca prea tarziu, pentru informatiile pe care le-am gasit aici! Va doresc multa sanatate si atunci cand voi ajunge acasa, voi merge negresit sa vad aceste murale, mai ales cel din Aninoasa, tatal meu find coleg de munca cu nea Toni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, doamna Claudia B.! Ma bucur ca v-am fost de ajutor si munca depusa aici voluntar a servit celor care au avut nevoie de documentare si nu numai, printre care v'ati numarat si dumnevoastra! Va doresc multa sanatate si continuati sa sperati, poate ca nu azi, poate ca nu maine, dar intr-o buna zi poate ca Valea Jiului va redeveni casa pentru multi dintre cei plecati in pribegie! Toate cele bune si va asteptam acasa, unde sa vizitati aceste murale!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!

Recomandari de postare:

Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!

Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!

HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.

Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!

Bine ati venit in Valea Jiului!

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"