În Valea Jiului se află carieră cu cel mai pur cuarț din Europa

 Deși mineritul de cărbune în Valea Jiului a fost considerat a fi o resursă industriala ce ține de trecut, pe lângă "aurul negru" care a rămas în cantități impresionate în pământ, un lucru mai puțin cunoscut este că în trecutul Văii Jiului, aici a fost exploatat și aur. Un alt lucru mai puțin cunoscut este faptul că in Valea Jiului se află și o carieră unde a fost exploatat pentru puțină vreme, cel mai pur cuarț din Europa, rezervă rămasă neexploatată find una imensă.

 Cariera cu cel mai pur cuarț din Europa 

 O carieră din Valea Jiului a fost locul de unde s-a extras cel mai pur cuarț din Europa, potrivit relatărilor din anii de comunism. Cariera de cuarț din Uricani, aflată pe muntele Șiglău, a funcționat în anii ’80 și ’90, rămânând apoi în conservare. 

În ultimii ani de comunism, potrivit foştilor angajaţi, o mare parte din producţia lunară de circa 75 de tone de cuarţ era destinată înfrumuseţării Casei Poporului. 

 „75 de tone de cuarţ de cea mai bună calitate deveneau cristal pentru podoabele Casei Republicii, în vreme ce exista o acută penurie de sticlă optică sau de siliciu. Nu mai vorbesc de florile de mină, cuarţuri găsite şi recuperate din carieră, cu care orice muzeu s-ar mândri – cuarţuri care fac parte din patrimoniul naţional - pur şi simplu erau luate de şefii cei mari de la Bucureşti. Furt pe faţă, în loc să le avem într-o sală de muzeu în oraş”

informa inginerul Ioan Toacsen, în februarie 1990, citat de fostul cotidian local „Zori Noi”, din Valea Jiului, citat de Adevarul.

Cuarţul prelucrat la Uricani, în cariera de pe Dealul Şiglăului, era folosit în principal ca materie primă pentru fabrica de sticlă Vitrometan din Mediaş, ori era trimis fabricilor de cristaluri, porţelanuri şi emailuri din Bistriţa, Dorohoi, Cluj şi Bucureşti.
La începutul anilor ´90, câteva sute de oameni mai lucrau în cariera de cuarţ cu care se mândreau localnicii din Uricani, cel mai izolat oraş din judeţul Hunedoara. 

 „Zăcământul din dealul Şiglăului este foarte bogat în siliciu, ceea ce face ca preparaţia să fie, în pofida numărului restrâns de lucrători, o unitate de importanţă deosebită. De munca noastră depinde în bună măsură calitatea sticlei optice, a unor componente pe bază de cuarţ pentru industria electronică şi a cristalurilor româneşti apreciate bine şi pe piaţa externă. De asemenea, livrăm siliciu tehnic şi la Combinatul metalurgic din Tulcea”

 informa, în 1990, inginerul Ioan Toacsen, conform adevarul.ro

 „Atât cariera de cuarț din Uricani, de pe muntele Șiglău, cât și cariera de piatră de la Câmpul lui Neag, de pe muntele Păroasa, ar putea fi redeschise și ar ajuta la dezvoltarea zonei”

relata Emil Manolescu, localnic din Câmpul lui Neag.

În prezent, cariera aflată deasupra satului Câmpul lui Neag, cuprins în orașul Uricani, este propusă de localnici ca destinație turistică, pentru amatorii de călătorii pe munte, Pe drumul din Uricani spre carieră, excursioniștii pot găsi numeroase bucăți de cuarț. În afara cărbunelui, cea mai importantă resursă naturală din Valea Jiului au rămas pădurile, singurele exploatate atât în secolele trecute, cât și în prezent, în vremea în care exploatarea aceastei resurse naturale extrem de prețioasă, ce ar reanima o zona în moarte clinică, este ignorată de statul român, în locul ei construindu'se piste de biciclete.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"