Valea Jiului şi aurul

Mai puţin cunoscut este faptul că în Valea Jiului înainte de a se exploata cărbune s-a exploatat aur, de aceea am considerat binevenit să prezentăm pe scurt această activitate ca un preambul la viitoarea activitate extractivă care va marca definitiv această zonă geografică.Este o noutate in exclusivitate care o aflati cu ajutorul site-ului nostru, ptr ca niciunde in alta parte nu apare acest lucru, munca de documentare in acest sens fiind destul de anevoioasa, insa am reusit intr-un final sa adunam destule date care sa vi-le putem prezenta legat de acest lucru.
În antichitate strămoşii noştri geto-dacii care locuiau acest teritoriu, se ocupau printre altele şi cu spălarea nisipului aluvionar. Dovadă a celor susţinute mai sus stau uneltele pentru spălare a aurului descoperite şi la Petroşani, precum şi urmele găsite cu ocazia săpării fundaţiilor unor construcţii edilitare.
Încă de la începutul secolului al XVI-lea, în regiunea Văii Jiului se extrăgea aur. Dintr-un document de la 1512, aflăm că se spală aur în apele districtelor Hunedoara, Haţeg, Caransebeş, Fîrdea, Ieuş, Mănăştiur, Margina, Orăştie, precum şi din râurile Jiu şi Timiş.
Tehnica culegerii aurului a fost descrisă de medicul Samuel Koleseri, care vizitează Transilvania la începutul secolului al XVIII-lea.
După 1526 activitatea economică de pe domeniul Hunedoara este dezorganizată ca urmare a luptelor dintre Ferdinand de Habsburg şi Ioan Zapolya. Pentru perioada 1528-1529 se sconta un venit de 1200 florini din activitatea de extragere a aurului. Dar în 1530 se realizau ea 7 mărci de aur din care se obţin 70 florini. Cele mai mari cantităţi de aur fiind spălate în apele râului Jiu şi Zlaşti, precum şi în districtele Fîrdea şi Ieuş şi profitul obţinut în anii 1512 1513şi 1517.
Într-un act datat în 1513, Vladislav al II-lea interzice voievodului să conturbe sau să împiedice pe George de Brandenburg în dreptul de preschimbarea aurului pe tot cuprinsul domeniului Hunedoara.

Ca urmare margraful este silit să acorde, la 20 noiembrie 1513, mai multor nobili din Haţeg, dreptul de a lua a zecea parte (urbura) din aurul celor cărora le permit să extragă aur de pe posesiunile lor. În schimb aceştia se obligă să apere, faţă de oricine dreptul margrafului de a preschimba aurul.
După dările impuse de dieta ungară în 1527, Petru de Peren, voievod al Transilvaniei deşi ca aliat a lui Ferdinand de Habsburg, este în aceeaşi tabără cu George de Brandenburg, opreşte pentru sine aurul spălat în râul Jiu. Acţiunea sa este uşurată şi de faptul că oamenii lui stăpâneau un turn construit în apropiere şi de Vulcan. Faptele sale aduc profunde nemulţumiri nobililor din comitatul Hunedoara.
În 1717, Samuel Köleseri, în lucrarea „Auraria Romano -Dacica”, numeşte râul Jiu ca unul dintre râurile pe care la începutul secolului al XVIII-lea se spală aur. Un ultim document, cunoscut, care atestă această preocupare datează din 1934. Prin Decretul Regal Nr. 3156/21 noiembrie 1934 se dă dreptul cetăţeanului Valer Pop din Valea Jiului, să exploateze un perimetru aurifer.

Istoric
Puscasu Dumitru Ioan
Membru al Societatii Numismatice Romane

Fotografii si completari
Florin Mugurel

Comentarii

  1. Asta-i chiar o stire de senzatie. De unde va documentati ? Interesant! Hm...aur in Petrosani...nu se lasa poate de inteles...aur negru??Chiar aur...aur??
    Bafta in continuare !!
    Andrea Sink

    RăspundețiȘtergere
  2. AUR AUR, insa nu stiim de cate karate :)

    Documentarea se face din surse diverse incepand cu documente foarte vechi din vremea imperiului austro-ungar, ajungand pana la arhive ale unor biserici, biblioteci sau alte surse. Multe informatii sunt culese prin bunavointa unor preoti, bibliotecari, colectionari ... si asa mai departe, oameni carora le multumim ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar acele documente nu erau în limba română că și toate actele de la acea vreme....

      Ștergere
  3. Foarte interesant,sa dormi pe aur si totusi sarac.

    RăspundețiȘtergere
  4. Andrei de unde crezi tu ca vine vorba:

    "Muntii nostri aur (bogatii poarta) noi cersim din poarta'n'poarta ?"

    RăspundețiȘtergere
  5. nu am mai intrat de mult si acest articol este o surpriza placuta. excelent atat ca informatie -inedita, cat si ca prezentare. bravo!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Webcam-ul de pe Parang este mort de mai mult timp.Stiti care este cauza?nu se poate remedia defectiunea?

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate de acel webcam raspunde Zapp, ramane de vazut cand rezolva :(

    RăspundețiȘtergere
  8. caut pe cineva care ma poate finanta in gasirea comori pierdute din valea jiului din zgura cerbului ma gasiti la acest nr.0749514257

    RăspundețiȘtergere
  9. Aurul descoperit in Valea Jiului este, normal, de 24 karate.In paraul Hududau au exploatat aur dacii,iar apoi romanii.Unelte de spalat aur din zona respectiva ar trebui sa mai existe in inventarul muzeului din Deva.
    moghibai

    RăspundețiȘtergere
  10. sunt instalator si caut de lucru

    RăspundețiȘtergere
  11. Unde este paraul Hududau ?
    O locatie aproximativa stie cineva?

    RăspundețiȘtergere
  12. Paraul Hududau este in spatele strazii Dumbrava din Targu-Jiu. Pe satelit se vede o zona impadurita, care bordeaza fostul parau

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!

Recomandari de postare:

Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!

Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!

HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.

Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!

Bine ati venit in Valea Jiului!

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"