Poporul momarlanilor inca fascineaza ...

Urmasi directi ai dacilor, momarlanii Vaii Jiului sunt un popor unic care continua sa fascineze prin existenta lor in timp ce acum le este tot mai pericilitata de modernismul ce nu le ingaduie sa traiasca asa cum au trait de'a lungul istoriei de cateva mii de ani de cand sunt pe acest pamant.

Am mai scris despre acest popor si cu mandrie am recunoscut ca sunt parte a lui ori de cate ori a fost nevoie. Astazi am descoperit inca un articol foarte interesant scris de cei de la descopera.ro care au incercat cat de cat sa inteleaga etimologia acestui popor. Pe ici pe colo datele oferite de ei nu sunt intocmai dar efortul lor merita mentionat aici si va invit in continuare sa cititi acest articol ...

"Trecând prin Petroşani, oraş minier cu veleităţi turistice, nimic nu sugerează că în această zonă incă îşi duce veacul una dintre cele mai vechi comunităţi rurale din România. Din cauza exploatărilor miniere începute în 1840 şi a dezvoltării urbanistice determinate de acestea, majoritatea momârlanilor au fost nevoiţi fie să se adapteze noului stil de viaţă, fie să îşi retragă gospodăriile spre dealuri. Dintre cei aproximativ 10.000 de momârlani rămaşi in Valea Jiului, puţini sunt cei care mai aduc aminte de asemănarea momârlanilor cu dacii amintiţi de Columna lui Traian.

Dar cine sunt, de fapt, momârlanii? DEX-ul traduce cuvantul momârlan cu “om prost, necioplit, bădăran”. În replică, unele surse fac trimitere chiar la limba latină, “momârlan” fiind compus din cuvintele “momo” (=ţăran) şi “lan” (=băştinaş), termenul fiind alterat în timp. De asemenea, momârlanii mai erau numiţi şi “jieni” datorita râului Jiu (amintit de Herodot şi de Ptolemeu ca Gilfil sau Gilpil) care străbate zona."

Citeste mai mult ...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"