Estul Văii Jiului - Fotoreportaj 1977
Un camion mergând spre Petroşani aproape de ieşirea din defileu. Aproximativ în această zonă se alfă intrarea de la un viitor baraj ascuns în munte, lucrare în curs de execuţie.
O haltă feroviară în defileu.
Staţie feroviară în defileu. Cred că se numeşte Livezeni, la fel ca şi exploatarea minieră din Petroşani. Poate mă înşel, totuşi, deoarece am coborât acolo o singuă dată, când am mers la cules de zmeură. A se observa imensa muncă depusă pentru consolidarea versantului, în partea stângă.
La ieşirea unuia dintre cele aproximativ 60 de tunele din defileu. Şoseaua se află dedesubtul căii ferate.
În defileu Jiul curge foarte aproape de calea ferată, doar că mai jos, calea ferată fiind instalată pe versanţi.
M-am născut prea târziu pentru a şti ceva despre acest lac de acumulare. Cred că în imagine este pârâul Slătinoara, dar nu sunt sigur.
La picnic. Cred că pârâul este Maleia (deşi ar putea fi şi Taia). Oricum, este frumos vara la picnic pe oricare dintre pârâurile din Valea Jiului, în special când aduci cu tine nişte slăniă afumată, cu pâine albă proapătă şi roşii.
O gospodărie momârlănească tipică, cu pomii fructiferi aproape de casă. În stânga se observă şi cea mai modernă maşină românesacă a epocii, Dacia 1100, probabil nou - nouţă la acea vreme.
După versantul din imagine tind să cred că fotografia este făcută în Vestul Văii Jiului, undeva lângă Vulcan. Desigur, pot să mă înşel.
Precipitaţii de vară, cu stropi mari, ce provocau, odinioară, mici inundaţii ale străzilor. Actualmente acest fenomen este din ce în ce mai rar. Cartierul Dimitrov.
Ieşirea feroviară din judeţul Hunedoara spre Gorj este la aproximativ câteva sute de metri de acest pod.
O parte din Cartierul Colonie din Petroşani văzut dinspre Est spre Vest. La Nord se află Gara Petroşani iar la Sud Defileu Jiului.
Denumirea pozei este greşită. În dreapta se află blocurile din Cartierul Dimitrov (Strada 9 Mai?) şi Aleea Florilor (dincolo de mijlocul pozei, spre stânga). Poza este făcută aproximativ pe direcţia NNV. Actualul DN66 trece pe lângă calea ferată, pe dreapta ei cum reiese din poză, şi este şoseaua de centură a petroşaniului, deşi trece prin inima lui.
Vedere spre NE de pe viaductul din Petroşani. În imagine se vede Cartierul Colonie iar în fundal Mina Dâlja, înainte de a fi închisă şi dărâmată complet în 2005. Satele de pe deal se numesc Dâlja Mare şi Dâlja Mică.
Vedere din balconul unui bloc din Cartierul Dimitrov înspre viaductul din Petroşani. În fundal se observă turnurile de la Exploatarea Minieră Livezeni. Blocurile din partea stângă sunt din cartierul Aeroport.
Aranjarea caselor la ieşirea dinspre sud a Municipiului Petroşani, aproape de intrarea în Defileul Jiului.
Acesta este probabil cel mai cunoscut pod feroviar din defileu unde trenul trece atât peste râul Jiu cât şi peste şosea, la aproximativ 10 - 12 Km de ieşirea din defileu, spre Târgu Jiu.
O fotografie făcută în tunel şi îmbunătăţită digital.
Toate pozele au fost modificate digital pentru a îmbunătăţi calitatea detaliilor, ele fiind mai întunecate. Este posibil ca la descrierea pozelor să mă înşel, aşa că vă rog să apreciaţi gestul fără a da cu piatra. Mulţumesc. Mulţumiri, încă o dată, şi domnului Crisitan Ioan care, prin amabilitatea sa, a făcut posibil acest fotodocumentar.
Defileul Jiului este ceva fantastic. Ma refer la peisaj. In plus lucrarea realizata, soseaua si cafea ferata, sunt de exceptie. Pacat ca incepe sa se strice si de reparat....ca tot ce se face in zilele noastre.
RăspundețiȘtergereMinunat ! Beneficiem de peisaje spectaculoase, aici la noi, mai ramane sa invatam sa le pastram intacte si sa le valorificam potentialul turistic.
RăspundețiȘtergereE minunat acest blog! O intrebare urgenta! Ce intreprindere a construit Combinatul Minier(CNH)?
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Am crescut in Petrosani si toate aceste fotografii imi amintesc de locuri pe care le credeam uitate. Am locuit in Cartierul Dimitrov, mama a fost invatatoare in Colonie,am calcat in apa piriului Maleia, am trecut prin defileu, prin nenumaratele lui tuneluri, cu trenul, infiorata de frumusetea si salbaticia lui, de nu stiu cite ori. M-am mutat din Petrosani, in 1976, cred, asa ca aceste poze arata exact ca Petrosaniul din amintirile mele.
RăspundețiȘtergerePlay Energy - multumim pentru aprecieri! Istoria CNH incepe in 1840 Pe fondul protectionist creat de statul austro-ungar, în anul 1840, fratii Hoffmann si Karol Maderspach au început exploatarea la suprafata a zacamântului de carbune de la Vulcan, Petrosani si Petrila. În anul 1854 initiatorii exploatarii miniere din Valea Jiului s-au unit în "Societatea de mine din Transilvania-Vest.
RăspundețiȘtergereGabriela - ma bucur foarte mult de cate ori acest blog isi indeplineste menirea de a bucura oameni aducandu'le aminte de trecut! O zi frumoasa si sa fi binevenita acasa!