Activitatea teatrală din Valea Jiului si istoria Teatrului de Stat din Petroşani
Activitatea teatrală din Valea Jiului îşi are rădăcinile în trupele de amatori ce au fiinţat pe lânga diferite cercuri culturale şi care au luat avânt odată cu darea în folosinţa a unor săli de festivităţi cum ar fi sala „Apolo” a Primăriei din Petroşani sau Casina Românească din Lupeni.
O dată cu apariția în peisaj a „Cazinoului Muncitoresc” din Colonia de Jos a Petroșaniului în anii `20, ce oferea o sală mult mai apropiată de cerințele punerii în scenă a unei piese de teatru, se înmulțesc aparițiile marilor trupe de renume cu actori vestiți din București, printre care și celebrul Constantin Tănase.
Istoria teatrului de stat din Petroşani începe în anul 1923, când, se pornesc lucrările de construcţie a Casinoului Muncitoresc ce avea să se numească „Jiul”, costurile lucrărilor fiind suportate de Societatea Anonimă Română Petroşani. Lucrările la acest edificiu fiind finalizate în anul 1924, la inaugurarea acestuia cântând marele compozitor George Enescu.
Cu aceeaşi ocazie faţă în faţă cu Cazinoul s-a construit Baia Comunală a minerilor
Ideea înființării unui teatru pentru Valea Jiului apare din ce în ce mai stringent, „în scopul de educare a maselor populare și ridicarea nivelului cultural”, sub auspiciile Ministerului Artelor fiind înființat în decembrie 1946 Teatrul Muncitoresc din Petroșani. Un teatru cu 40 de membri, cu un director (Dumitru Stănescu), cu un comitet de conducere, cu actori și personal auxiliar. La începutul anului 1947 teatrul va primi denumirea de Teatru Muncitoresc, stabilinduse ca sediu, clădirea Cazinoului Muncitoresc din „Olso gyarmat”- Colonia de Jos.
Sub conducerea lui Dumitru Stănescu, prima
stagiune începe în luna februarie a aceluiaşi an cu piesele „Omul fără zâmbet”
de Alexandru Korneiciuk la secţia română, iar la secţia maghiară a fot jucată
piesa „Csak egy kislany” de Bródi Sándor.
Denumirea de Teatrul Poporul va fi schimbată în 1949 cu cea de TEATRUL DE STAT „VALEA JIULUI”
Teatrul de stat „VALEA JIULUI”, din 1983 se va muta în „noul sediu”
Din anul 1991, TEATRUL DE STAT „VALEA
JIULUI” devine Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”, titulatură sub care este
cunoscut şi în prezent.
Istoric: Puscasu Dumitru
Completari si editare: Florin Mugurel
Documentatie si fotografii de arhiva.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Comentariile pe aceasta pagina sunt moderate inainte de postare, de aceea va rog sa introduceti un singur comentariu, care va aparea pe site dupa ce va primi aprobarea administratorului!
Recomandari de postare:
Evitati sa comentati ANONYMOUS/ANONIM pentru ca aceste comentarii sunt de obicei sterse!
Incercati sa comentati decent, pentru ca daca injurati sau incercati sa jigniti pe cineva nu faceti decat sa ne dovediti ca inca nu v-a cazut coada!
HINTS: Daca nu aveti cont blogger, folositi optiunea OpenID unde va puteti loga cu conturile folosite pe alte formate de blog.
Daca nu aveti nici una nici alta folositi optiunea Nume / Adresă URL, unde va puteti scrie numele si adresa pagini personale!
Bine ati venit in Valea Jiului!