Preot Traian Mosic: Din cele traite printre oamenii de la Izvoarele Jiului: „Şomâcu si Zăgărău”, ep.9


  


   Nu mai tin minte in ce an, in copilarie, lucrau la noi, in gospodarie, doi narozi, unul poreclit „somâcu”1 si altul batjocorit „zugarau”2 de prin partea Federilor, langa Pui.


     Mama facea din cand in cand cate un cuptor de colaci, cum se fac la pomeni, pentru morti si la Nedeile Pastilor. Ii mancam cu multa placere mai ales calzi. Slugile capatau si ei colaci. Zagarau a luat mai multi colaci din cosul cu care-i ducea de la cuptor la camara si-i baga in san. Ca sa-i aiba, i-a ascuns apoi sub o claie de fan in ograda noastra de-acasa. Era pe toamna, tarziu, cu nopti de inghet.

     Somâcu a vazut unde a tupilat Zagarau colacii. S-a dus, i-a luat de sub claie si in locul lor a pus niste gramajoare de cacati inghetati. De dimineata Zagarau se duce si vara in traista „cativa colaci” peste celelalte bucate, branza, slanina, ceapa, malai, si pleaca in graba la cules de cucuruz si de cartofi din gradina de la Morusoni. Catre masa de amiaza, toata traista cu cele amestecate, o arunca in apa Taii.

1somâc – soarece

2a zagrai – a vorbi mult, a trancani

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"