Preot Traian Mosic: Din cele traite printre oamenii de la Izvoarele Jiului: „Mariuta Jurii”, ep.10




     Mariuta Jurii era o femeie destul de batrana. Sotul sau nu l-am cunoscut. Intr-o toamna se gasea la coliba ei, in locul nimic „Dupa Piatra”, in „Coasta Taii”. Era singura cu doua vacute. Intr-o seara, covasise un putic de lapte. L-a invelit bine sa-si tina caldura, sa se covaseasca. Mariuta mai pune doua lemne pe focul din vatra colibii si se culca. Nu adoarme bine si aude: pass...pass...asculta...pass. Se sperie, se scoala, face inchinaciuni:”Sant, Tatal Nost”, „Nascatoarea”, „Doamne, scapa-ma”...pass...”Doamne, nu ma lasa”...pass, pass...
     Afara o pasare de noapte, ciovica, glasuia ascutit in jurul colibei...”ciovic, ciovic”.
     Mariuta ii zise: „mananca-ma odata...”Tot ea auzea: „te manc, te manc...”Biata Mariuta s-a rugat toata noaptea si batea matanii cand...  „poc”, sarise fundul de la putic. La caldura, acreala pasaia...pana ce conversatia s-a intrerupt brusc.
     Altadata, tot Mariuta era cu cumnatul sau, Vesa Gheorghe, la stana, la tata, in Muncelul Dobraii (tata era la „luatul branzei”). Tata se ocupa cu mulsul, cu casul, cu pregatitul mancarii pentru cinci ciobani, printre care si Ianas-Coaca si varul Todea Bolog, neam cu sotul sorii mele, Victoria (Toli) din Rascoala.
     Intr-o zi, liberi pentru circa o ora, Vesa si Mariuta se duc prin padurea de brad dupa bureti. Vin la stana cu o traista de bureti rosii-turbati cu pete albe.
     Tata: - Mai, ce-ati pornit? Buretii astia is de-i bolanzi...
     Vesa: - Lasa, Dane, ca doar eu cunosc buretii...
     Tata: - Bine, faceti ce vreti!
     Mancare la stana tata avea destula, bunatati, cas, urda, lapte covasit, facea balmus, avea rachiu.
     Gatesc ei buretii si-i mancara.
     Pe cand veneau ciobanii cu oile la stana pentru mulsul de la amiezi, Vesa si Mariuta se dezbracasera la pielea goala, strigand: „bureti, bureti” si o apucara prin padurea deasa de brad, fugeau, chiuiau, jucau bolunzi in toata regula. Ciobanii, tata, eu...alergam in padure dupa ei. Abia i-am putut prinde si i-am legat. Tata le-a varat pe gat o galeata intreaga cu lapte sa-i dreaga pe cei narozi si a reusit. S-au tamaduit dar nu-si aduceau aminte ce au facut.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"