Craii Colindători din Valea Jiului


În Valea Jiului, tradiția colindului Crailor este una dintre cele mai vechi și mai apreciate obiceiuri de Crăciun. Această tradiție se desfășoară în grupuri de câte 11 flăcăi, care se adună în seara Nasterii Domnului pentru a vesti marea sărbătoare. 

Fiecare membru al grupului poartă un nume biblic, cum ar fi Ingerul, care anunță venirea colindătorilor, sau cei trei magi: Valtezarul, Melfior și Gaspar, împreună cu soldații. Costumația lor tradițională include blănuri de oaie impodobite cu ciucuri roșii și albastre și talangi la brâu. Colindul Crailor începe de la unul dintre membrii grupului, cunoscut ca Irod, care este și capetenia. De aici, ei pornesc să colinde pe la casele oamenilor, aducând urări de bine și sănătate. Tot ei sunt și ultimii colindători care închid sărbătorile de iarnă, cu un colind special rostit la biserică. 

Această tradiție este păstrată cu sfințenie de momârlanii din Valea Jiului, fiind o comoară culturală transmisă din generație în generație. Evenimente precum "Festivalul Crailor" de la Lupeni subliniază importanța acestei tradiții, adunând grupuri de colindători pentru a celebra și a promova obiceiurile și tradițiile locale.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"