Ținutul Momârlanilor - oameni, comori și locuri de legendă


Ținutul Momârlanilor este o regiune din România, situată în Valea Jiului, cunoscută pentru comunitatea să tradițională, momârlanii. Despre ei și comunitatea lor lor din care sunt mândru să fac parte, am mai scris în aceste cronici digitale ale Văii Jiului, dacă ar fi acum doar un rezumat ar suna cam așa:

Originea și Identitatea


Momârlanii sunt considerați urmașii dacilor și sunt printre cei mai vechi locuitori ai Văii Jiului. Termenul "momârlan" a fost inițial folosit peiorativ, dar acum membrii comunității îl poartă cu mândrie, recunoscându-și străvechea lor moștenire dacica.

Tradiții și Obiceiuri


Această comunitate a păstrat multe tradiții arhaice, inclusiv obiceiuri pre-creștine. Printre acestea se numără frățiile de cruce, măsuratul oilor, și practici funerare unice, cum ar fi îngroparea morților în grădina casei. 


Geografie și Cultură


Ținutul Momârlanilor se află într-o regiune montană pitorească, înconjurată de munții Retezat, Parâng, și Vâlcan. Comunitatea este renumită pentru agricultură și creșterea animalelor, menținând un stil de viață aproape de cel al strămoșilor lor.

Mai multe despre momârlani puteți vedea în cel mai nou documentar al Televiziuni Române ...





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scurt Istoric al mineritului în Valea Jiului

Scurt istoric al bastinasiilor din Valea Jiului - Momarlanii

A fosta odata Uzina de Reparat Utilaj Minier Petrosani (U.R.U.M.P) - Locul unde a luat nastere "Coloana Infinitului lui Brancus"